Ce abilități trebuie să scriu într-un CV?
Scrierea unui CV poate fi adesea o sarcină descurajatoare și plictisitoare, haide să recunoaștem. Oricine are nevoie de unul, dar nu sunt CV-urile mai mult sau mai puțin asemănătoare? Prin enumerarea experienței noastre, a calificărilor și abilităților-cheie, de parcă încercăm să ne vindem pe noi înșine, dar toate în același timp, poate fi dificil de comunicat cine suntem cu adevărat - lucrurile care ne fac unici, interesanți și cei mai buni candidați pentru job!
Atunci când scrii un CV, este important să înțelegi clar care sunt obiectivele tale de carieră. Pe piața actuală a locurilor de muncă, trebuie să ieși în evidență în fața altor candidați, iar o modalitate de a reuși acest lucru este să creezi un CV compatibil cu ATS. ATS este un software folosit de recrutori pentru a gestiona aplicațiile primite, inclusiv pentru a analiza CV-urile în căutarea cuvintelor cheie specifice, cum ar fi abilități practice sau abilități interpersonale.
Abilitățile practice vs. abilitățile interpersonale din CV
De cele mai multe ori angajatorii caută atât abilități practice cât și interpersonale. Abilitățile tehnice sunt noțiunile care sunt mai susceptibile de a fi învățate în mod activ, prin educație sau experiență, și vor fi specifice nevoilor jobului. Abilitățile interpersonale sunt mai generice, fiind noțiunile care vor fi importante pentru aproape orice job. Ele sunt mai relaționale și orientate spre personalitate.
Abilitățile practice sunt extrem de diverse și depind în totalitate de experiența ta ca educație și activitate în câmpul muncii. Pot include lucruri precum programare, limbi străine, instalații sanitare, design grafic, inginerie mecanică, cusut, etc. Posibilitățile sunt nelimitate. Gândește-te la educație și carieră; ce calificări sau certificări ai? Ce abilități ai dobândit de la anumite joburi? Răspunsul la aceste întrebări ar trebui să te ajute să-ți dai seama care sunt abilitățile tale practice.
Abilitățile interpersonale sunt adesea mai greu de comunicat, deoarece este puțin probabil să ai astfel calificări. Ele pot fi lucruri precum munca în echipă, empatia, conducerea, comunicarea, și angajamentul. O modalitate de a-ți da seama de punctele tale forte în aceste domenii este să iei în considerare modul în care ai reprezentat o parte pozitivă a unei forțe de muncă sau a unei clase, mai degrabă decât lucrurile pe care le-ai făcut. Ai fost respectat de colegi? Clienții te-au considerat plăcut? Colegii de echipă te-au considerat abordabil?
Ce abilități trebuie să scriu în CV?
Aceasta este întrebarea cea mai importantă! De ce vor fi impresionați angajatorii? Ce îi va atrage? Ce poți spune că îi va face să-și amintească de tine mai mult decât ceilalți candidați? Care sunt abilitățile bune pentru orice potențial angajat?
Abilitățile exacte pentru CV vor depinde, desigur, de job-ul pentru care aplici. Începe prin a arunca o privire atentă asupra fișei postului și a verifica care sunt abilitățile cheie pe care le necesită în mod explicit. Acestea trebuie să fie lucrurile asupra cărora să atragi atenția. Poate merită să scrii efectiv pe o hârtie abilitățile menționate într-o fișă a postului sau să le enumeri, apoi asigură-te că le menționezi în CV.
În plus față de abilitățile tale practice și interpersonale, gândește-te la *abilitățile transferabile*. Acestea sunt abilități bune care pot fi utile la mai multe job-uri.
Cum să adaug abilitățile în CV ca să dovedesc că sunt priceput?
Desigur, scrierea cu succes a abilităților pentru CV reprezintă mai mult decât simpla enumerare a abilităților pe care le posezi. Trebuie să le introduci într-un context care să demonstreze modul în care ai învățat abilitatea și/sau modul în care ai folosit-o. De exemplu, dacă dorești să spui că vorbești limba germană, scrie calificarea pe care o ai sau cum ai ajuns să o înveți și, dacă este posibil, un exemplu de utilizare a acesteia care te-a ajutat profesional (de exemplu, „am putut să mă ocup de clienții care vorbesc limba germană”).
Unde să adaug abilitățile într-un CV?
În mod obișnuit, oamenii tind să includă o listă lungă de puncte cheie cu toate abilitățile dobândite. Experții de la CVMaker recomandă în mod categoric să le eviți, deoarece acest lucru poate dăuna căutării tale de loc de muncă. Până acum, ai învățat că abilitățile pot fi clasificate în abilități practice și abilități interpersonale, dar unde ar trebui să le incluzi? Abilitățile practice sunt întotdeauna menționate într-o secțiune separată a CV-ului. Acestea pot fi denumite abilități practice, competențe de bază, sau domenii de expertiză. În schimb, abilitățile interpersonale sunt incluse în secțiunea profil personal a CV-ului.
Câte abilități să includ într-un CV?
Nu există o limită cu privire la numărul de abilități pe care să le menționezi într-un CV. Regula generală este să incluzi doar informații relevante, asigurându-te în același timp că faci diferențiere între abilitățile practice și cele interpersonale. În profilul personal vei observa că acesta ar trebui să aibă între patru și șase linii.
Nu există o limită în ceea ce privește numărul de abilități interpersonale de inclus, ci mai degrabă asigură-te că scrii un rezumat puternic care să arate de ce ești persoana potrivită pentru rolul respectiv. În ceea ce privește abilitățile practice, acestea sunt o secțiune separată și pot fi incluse sub formă de listă cu puncte. Evită să incluzi abilități în care ai puțină experiență, deoarece, odată ajuns în faza interviului, va trebui să dezvolți exemple specifice.
Cum să incluzi abilitățile transferabile într-un CV?
Odată ce ai enumerat toate abilitățile tale cheie într-un CV, este posibil să observi pe parcurs că anumite abilități pot fi aplicate și în alt domeniu de muncă. Acestea sunt cunoscute sub denumirea de abilități transferabile și pot fi atât abilități practice, cât și abilități interpersonale. De exemplu, poate ai lucrat în domeniul serviciilor pentru clienți și ai dezvoltat abilități excelente de gestionare a timpului. Cu toate acestea, dacă ai decis să faci o schimbare și să te orientezi către o carieră în vânzări, ar fi posibil să menționezi astfel de abilități, dar doar dacă sunt cerute pentru acel job specific. Un alt exemplu ar fi dacă aplici pentru un rol de dădacă, caz în care cunoștințele de informatică nu ar fi relevante.
Abilități transferabile:
- Leadership
- Management-ul echipei
- Empatie
- Rezolvarea problemelor
- Gândirea analitică
- Gândirea critică
Care sunt beneficiile adăugării abilităților într-un CV?
Dacă adaugi abilități relevante pentru obiectivele tale de carieră, te pui deja pe drumul succesului. Acest lucru arată recrutorului sau manager-ului de angajări că ai încercat să înțelegi job-ul și că ești candidatul perfect. Mai jos sunt prezentate beneficii suplimentare:
- Crești șansele de a obține un interviu prin includerea abilităților relevante.
- Clarifici obiectivele tale de carieră prin concentrarea doar pe abilitățile cheie necesare.
- Dacă ești student sau absolvent recent, adăugarea abilităților într-un CV poate demonstra motivația și dorința ta de a învăța.
- Ieși în evidență față de alți candidați cu calificări similare.
- Demonstrezi determinare, disciplină, și curiozitate.
- Dovedești că ești dedicat obținerii de rezultate remarcabile.
- Arăți dorința de a avansa în carieră.
Care sunt greșelile comune de evitat atunci când enumeri abilități pentru CV?
Majoritatea începătorilor sau a celor care își schimbă cariera au tendința să aibă dificultăți în diferențierea între abilitățile practice și cele interpersonale, ceea ce face ca recrutorilor să le fie greu să identifice domeniile lor relevante de expertiză. Există câteva greșeli pe care le poți evita cu ușurință urmând sfaturile noastre de mai jos:
- Excluderea abilităților în care nu ai experiență sau pe care nu le poți susține într-un interviu.
- Nu enumera toate abilitățile pe care le-ai dobândit în trecut.
- Evitarea enumerării abilităților generice care nu sunt specifice obiectivelor tale în carieră.
- Asigură-te că faci diferența între abilitățile practice și abilitățile interpersonale într-un CV.
- Elaborează mai mult asupra abilităților practice într-o nouă secțiune numită competențe tehnice.
- Verifică întotdeauna gramatica prin corectarea și revizuirea CV-ului.
Exemple de abilități practice pentru CV
Mai jos sunt exemple de abilități practice bune de adăugat într-un CV. Reține că unele exemple, cum ar fi "marketing", "scriere de conținut", și "asistență medicală", pot părea vagi.
- Management de proiect
- Servicii pentru clienți
- Previziuni de vânzări
- Cercetare de piață
- Analiză de date
- Raportare financiară
- Marketing digital
- Design grafic
- Marketing de conținut
- Dezvoltare web
- Asistență medicală
- Sănătate
Exemple de abilități interpersonale pentru CV
Mai jos vei vedea exemple de abilități interpersonale bune de adăugat într-un CV. Ține minte că acestea trebuie să fie incluse în secțiunea Profil personal. Anumite abilități, cum ar fi "management de proiect" sau "comunicare", pot fi considerate abilități interpersonale de către unii angajatori și abilități practice de către alții.
- Lucru în echipă
- Management-ul timpului
- Organizare
- Comunicare
- Creativitate
- Adaptabilitate
- Atenție la detalii
- Leadership
- Entuziasm
- Conștiinciozitate
- Diligență
- Flexibilitate
Concluzii
După ce ți-ai identificat toate abilitățile, s-ar putea să te găsești în situația de a le include în profilul personal. Nu este o problemă dacă acesta este cazul, deoarece în timp vei identifica ce tip de abilitate este fiecare și dacă să o incluzi sau nu. O modalitate de a-ți determina punctele forte este să evaluezi cu atenție experiența ta de lucru și să te întrebi câteva întrebări: ai lucrat bine în echipă? Ai comunicat eficient? Te-ai adaptat ușor la un mediu nou? Toate acestea și altele te vor ajuta să îți înțelegi punctele forte și punctele slabe.
Scrierea unui CV este un proces continuu, dar trebuie să te asiguri că îți personalizezi CV-ul și scrisoarea de intenție atunci când aplici pentru job-uri. La CVMaker oferim instrumentele și resursele de care ai nevoie pentru a-ți construi CV-ul cu ușurință. În plus, oferim și servicii experte de scriere a CV-ului. Deci, dacă nu ești sigur de unde să începi sau cum să scrii un CV, ia legătura cu CVMaker și astfel te putem ajuta să îți atingi obiectivele de carieră!
Sfaturi suplimentare privind adăugarea abilităților într-un CV:
- Încorporează abilitățile tale interpersonale în secțiunea de profil personal.
- Menține abilitățile tale cheie scurte și concise.
- Include abilități specifice care sunt relevante pentru obiectivele tale de carieră sau pentru job-urile vizate.
- Folosește abilitățile transferabile dacă ai puțină sau deloc experiență.