Cum să scrii un profil personal pentru un CV? 8 exemple practice care te vor ajuta
Multe persoane care au un curriculum vitae bun în alte privințe nu sunt la înălțime în ceea ce privește profilul lor personal. Desigur, fără experiența și calificările corespunzătoare pentru jobul la care candidezi, profilul CV-ului tău nu va conta prea mult. Totuși, dacă te afli în căutarea primului tău job sau ești calificat în aceeași măsură ca și ceilalți candidați, atunci profilul tău personal îți poate face ca aplicarea să iasă în evidență și să te ajute să obții interviul foarte important. Citește mai departe pentru a afla cum să-ți creezi o descriere personală profesională pentru CV care să te ajute să fii competitiv.
Ce este o descriere personală?
În esență, un profil de CV este o declarație personală, care oferă cititorului o idee despre personalitatea ta și ceea ce te reprezintă ca persoană. În mod pretențios, un profil este un rezumat al lucrurilor despre care menționezi în abilitățile și calitățile tale, dar nu constituie o minibiografie. Niciun angajator potențial nu-și dorește o analiză aprofundată a structurii tale psihologice. Mai degrabă, un profil de succes oferă cititorului câteva informații despre identitatea și motivația ta. Ca atare, va menționa punctele potențiale de discuție, care ar putea apărea la un interviu, când ajungi la etapa de „cunoaștere”. Îți poți imagina profilul personal ca pe o reclamă a CV-ului tău; în timp ce confirmi faptul că ești candidatul potrivit, trebuie să atragă atenția angajatorului și să-l motiveze să analizeze mai amănunțit CV-ul tău.
Unele persoane consideră profilurile de acest tip ca un fel de informații pe care le poți include într-o scrisoare de intenție, dar este mai mult decât atât. Gândește-te la un profil personal de succes ca la o șansă de a te susține pe tine însuți, care te va ajuta să faci o impresia bună în ochii cititorului. Totuși, nu trebuie să adopți o abordare asemenea unui vânzări sau să emiți pretenții exagerate, deoarece acestea fie te fac să arăți arogant, fie vor fi descoperite în curând ca fiind falsuri în cadrul unui potențial interviu.
Ce trebuie să scrii într-o descriere personală pentru CV?
Există trei elemente principale pe care să le scrii într-un profil despre tine însuți. În primul rând, vei vrea să incluzi câteva informații despre calitățile tale personale, care nu se regăsesc în mod necesar în cadrul CV-ului. Un exemplu bun trebuie să spună că ești automotivat sau că ești atent la detalii. Desigur, oricine poate spune asemenea lucruri despre sine, așadar asigură-te că oferi cel puțin un exemplu în care ai dat dovadă de o asemenea calitate, fie in viața personală, fie în cea profesională. De exemplu, poți spune că ești un jucător de echipă fiindcă ai lucrat bine în echipe cu alți profesioniști în trecut sau fiindcă ești un membru valoros al clubului sportiv local, oricare creează o impresie mai bună în cazul tău.
În al doilea rând, trebuie să menționezi câteva dintre abilitățile tale. Unele vor fi stabilite pe baza calificărilor tale, prin urmare nu trebuie să menționezi că ai abilități de șofer, de exemplu, dacă deții un permis de conducere. Folosește profilul pentru a menționa alte abilități pe care le ai pe lângă cele profesionale principale, precum abilitatea de a comunica bine. Amintește-ți să adaugi un exemplu, ca și cum ai face pentru calitățile personale. La sfârșit, profilul tău trebuie să menționeze orice experiență importantă asociată cu serviciul. Chiar dacă te afli în căutarea unei domeniu vast de joburi, este ideală menționarea experienței în zone de activitate cu abilități transferabile. Oferă mai multe informații despre trecutul tău, scrie despre istoric sau premii trecute sau recomandări, pentru a realiza o primă impresie bună!
Sfaturi pentru scrierea unui profil de CV
- Dacă nu știi cum să abordezi scrierea informațiilor despre tine de la zero, atunci poți găsi exemple de declarații personale și să le folosești pe cele mai importante ca șablon.
- Citește-ți cu voce tare declarația personală. Cum sună cu glas tare? Te vinzi pe tine unui angajator chiar din primul paragraf din CV. Fii cât se poate de la obiect. Pur și simplu, poți aminti faptul că ai abilități excelente de scriere, dar angajatorul va fi mai impresionat dacă declari, de exemplu, că scrii pentru un ziar școlar sau un blog cu mii de cititori activi.
- Întocmește o listă de verificare. În profilul tău personal, trebuie să răspunzi cel puțin la următoarele întrebări:
- Cine sunt și ce caut?
- Ce calități și abilități posed, care mă fac potrivit pentru această poziție?
- Care sunt ambițiile mele și care este perspectiva mea asupra dezvoltării personale în această poziție?
Greșelile care trebuie evitate la scrierea unui profil personal
- Scrierea unui profil prea generic, cu trăsături care se pot potrivi oricărui candidat. Cuvântul „personal” se folosește pentru un anumit motiv; declarația trebuie să se aplice ție însuți ca persoană și trebuie să fie cât mai specifică, iar nu interschimbabilă.
- Greșelile de ortografie și gramaticale. Bineînțeles că nu trebuie să lași nicio greșeală de ortografie sau gramaticală în CV-ul tău și, în special, nu în primul paragraf! Asigură-te că îl verifici cu atenție. Dacă nu-ți este ușor, atunci apelează la un prieten să-ți corecteze textul.
- Utilizarea marcatorilor sau a cuvintelor-cheie. În schimb, scrie propoziții complete. Notele sau marcatorii vor fi mai potriviți în alte părți din CV, dar nu pentru o declarație personală.
- Utilizarea prea multor cuvinte care transmit prea puține informații. Limbajul cu înflorituri aduce mai mult cu o divagare.
- Concentrarea doar pe cerințele din descrierea jobului. În cele din urmă, fiecare informație te face să ieși în evidență! Da, recrutorii vor căuta să vadă dacă posezi abilitățile tehnice, dar, de asemenea, oferă-le ceva în plus, Asigură-te că scrii cel puțin un element unic, pe care ceilalți candidați nu-l au.
- Amestecarea persoanei întâi cu a treia. Oricare dintre cele două este bună, dar asigură-te că nu le utilizezi simultan.
- Nu inventa lucruri despre tine sau nu spune ceva care contrazice celelalte informații pe care le-ai furnizat despre tine însuți în CV.
Ce trebuie să scrii în profilul CV-ului?
Nu trebuie să incluzi orice informație care apare în altă parte în CV în secțiunea profilului. Dacă faci asta, atunci doar repeți ce urmează mai târziu, iar asta îți face profilul să arate prea slab, deoarece ai prea puține informații incluse acolo. Rămâi cu abilitățile tale netehnice decât cele care sunt evidente sau care se regăsesc în alte secțiuni ale CV-ului tău. Este în regulă să menționezi experiențele care au importanță în viața ta profesională din circumstanțele celei personale, precum situația familială, de exemplu, dar ține-le pe acestea la minim. Nu are nimeni chef să citească procesele-verbale ale vieții tale personale. Ca atare, scopul este doar formarea unei opinii despre cum ești în viața de zi cu zi.
Evită glumele și opiniile personale. Deși acestea își au locul lor la interviuri și te pot ajuta să-i învingi pe ceilalți candidați în situația potrivită, acestea nu sunt potrivite cu profilurile profesionale. Un alt lucru de evitat este negativitatea. Profilul tău trebuie să fie optimist și să genereze o primă impresie favorabilă, după cum îți dorești de la o primă întâlnire, de exemplu. Nu include nici detaliile personale și nici alte informații personale.
Cât de lungă trebuie să fie o declarație personală?
După ce știi ce să scrii și ce nu într-un profil, trebuie să te gândești la cât de lung să fie. Nu există o știință exactă în acest sens, deoarece oricine este unic și, prin urmare, va dori să includă un număr diferit de informații. Ca regulă generală, trebuie să fii atent la un paragraf cu o lungime cuprinsă între șase și opt rânduri. Folosind o dimensiune tipică de font, acest lucru înseamnă să încerci să te limitezi la maxim 120 de cuvinte, în mod ideal chiar mai puține.
Cu siguranță, cu cât ai adunat mai multă experiență și abilități pe parcursul carierei tale, cu atât mai mult vei dori să le incluzi. În acest caz, alege aspectele importante și evită să introduci prea multă informație, care să-l încarce pe cititor cu amănunte despre tine. În schimb, dacă te afli la începutul carierei tale, este posibil să ai prea puține lucruri de spus despre tine. Dacă aceasta este situația ta, atunci concentrează-te pe calitățile tale personale mai mult decât pe experiențe, precum menționarea abilității tale de a te înțelege cu oamenii, furnizarea unui exemplu sau a mai multora.
Unde trebuie introdus profilul personal în CV?
Există o convenție care este bine stabilită, care susține că profilul tău trebuie să fie introdus pe prima pagină a CV-ului, aproape de partea superioară. În majoritatea cazurilor, CV-urile încep cu numele, adresa și informațiile tale de contact, precum numărul de telefon și adresa de e-mail. Declarația profilului tău se va afla după acestea, fiind urmată de un rezumat al realizărilor tale cheie, informațiile despre educația ta, calificările profesionale și istoricul activității tale în câmpul muncii. Prin urmare, declarația ta personală ocupă o primă poziție în CV, de aceea este important să o obții.
În ciuda importanței situării profilului la locul așteptat, trebuie să iei în considerare că mulți cititori vor trece peste această secțiune și se vor întoarce la ea după ce au citit celelalte secțiuni. Totuși, să nu fii tentat să introduci declarația personală la sfârșitul CV-ului. Acest lucru îi va face pe cititori să o localizeze cu dificultate, iar CV-ul tău va da impresia că este confuz și slab organizat. Adesea, angajatorii potențiali au efectiv sute de CV-uri pe care trebuie să le parcurgă, prin urmare respectă convențiile.
Exemple de profiluri de CV-uri din care te poți inspira
Suntem conștienți de faptul că scrierea unei declarații personale pentru CV-ul tău poate fi dificilă. Mai ales când este prima dată sau a trecut mult timp de când nu ai mai scris unul. Prin urmare, am adunat câteva exemple pentru a-ți veni în ajutor. Amintește-ți faptul că reprezintă doar exemple pentru a te inspira din ele. Un profil de CV nu trebuie să fie interschimbabil în niciun caz. Dacă dorești să vezi contextul profilurilor personale, citește și exemplele de CV-uri complete, care includ textele de profil.
Exemplul 1 de profil pentru CV - Designeriță de modă
De ce este un exemplu bun?
Exemplul 2 de profil pentru CV - Absolvent al Facultății de Administrație și Afaceri
De ce este un exemplu bun?
Exemplul 3 de profil pentru CV - Pasul următor în cariera din domeniul ospitalității
De ce este un exemplu bun?
Exemplul 4 de profil pentru CV - Absolvent de Resurse Umane
De ce este un exemplu bun?
Exemplul 5 de profil pentru CV - Inginer mecanic
De ce este un exemplu bun?
Exemplul 6 de profil pentru CV - Asistentă medicală
De ce este un exemplu bun?
Exemplul 7 de profil pentru CV - Consultant vânzări
De ce este un exemplu bun?
Exemplul 8 de profil pentru CV - Comerț
De ce este un exemplu bun?
Concluzii
Unele persoane asociază un profil personal cu informațiile pe care le-ai putea include într-o scrisoare de intenție. Cu toate acestea, așa cum poți observa din exemplele de mai sus, acesta este mai specific, clar și concentrat pe obiectivele de carieră particulare. Gândește-te la o descriere personală pentru CV ca o șansă de a transmite declarații de susținere despre tine care te vor ajuta să arăți bine în ochii cititorului. Nu uita că nu ar trebui să fii prea comercial în abordarea ta sau să faci afirmații exagerate, deoarece acestea ar putea fi descoperite ca fiind neadevărate într-un interviu.
Sfaturi suplimentare despre cum să scrii un profil personal:
Dacă nu știi cum să scrii despre tine de la zero, atunci aruncă o privire peste exemplele noastre de mai sus și folosește cel mai relevant ca ghid.
Completează întotdeauna această secțiune la final; pentru a o scrie cât mai bine, recomandăm să o citești cu voce tare sau să ceri unui prieten să o revizuiască.
Asigură-te că ești foarte specific și poți susține ceea ce ai spus în interviu.
În plus, recomandăm să-ți pui următoarele întrebări:
- Care sunt obiectivele mele de carieră?
- Sunt obiectivele mele de carieră și abilitățile clare în profilul personal?
- Sunt abilitățile mele atât adevărate, cât și relevante?