Hobby-urile trebuie incluse în CV?
Secțiunea de hobby-uri și interese din curriculumul vitae poate reprezenta o parte importantă din CV-ul tău în anumite situații. În timp ce mulți candidați îl includ în CV-ul lor, există o concepție greșită despre ce trebuie sau nu să includă. Hobby-urile și interesele tale trebuie incluse doar în măsura în care sunt importante. De exemplu, acestea te pot ajuta să demonstrezi anumite abilități și competențe sau implică activități sociale sau comunitare. Astfel, recrutorul poate obține indicii despre persoana care ești în viața reală, precum și despre interesele tale. Se recomandă includerea lor, deoarece reprezintă o modalitate grozavă de a ieși în evidență dintre contracandidați. Acestea arată angajatorului o mică parte din personalitatea ta, așadar oferindu-ți o șansă mai mare de obținere a unui interviu de angajare.
Trebuie să menționezi hobby-urile și interesele tale în CV?
Mai întâi, la întrebare se poate răspunde cu da și nu. Partea bună constă în faptul că includerea hobby-urilor în CV te poate ajuta:
- Să oferi mai multe informații despre personalitatea ta angajatorului, care reprezintă un avantaj suplimentar în unele cazuri.
- Să scoți la iveală abilități prețioase, în funcție de domeniul în care cauți un loc de muncă.
- Să te remarci din mulțime, în special când concurența este dură.
Pe de altă parte, includerea hobby-urilor tale poate avea un rezultat negativ. Mai jos, poți găsi câteva argumente de ce trebuie să nu le incluzi:
- Adesea, nu sunt importante pentru poziția la care aplici, iar angajatorii pot să nu fie interesați.
- Hobby-urile discutabile sau neobișnuite pot influența în mod negativ candidatura ta și o pot scoate de pe lista pentru recrutare.
- De asemenea, acestea pot reprezenta o pierdere prețioasă de spațiu de pe CV-ul tău, care ar fi putut fi folosit pentru furnizarea de informații importante, precum educația și istoricul carierei.
Fie că alegi sau nu să incluzi hobby-urile în CV, totul depinde de nivelul tău de experiență, de poziția la care aplici și de domeniul de activitate. Mai jos, poți găsi informații care să te ajute să te hotărăști dacă trebuie să incluzi sau nu secțiunea de hobby-uri și interese.
Exemple de situații în care hobby-urile și interesele adaugă valoare suplimentară
În funcție de circumstanțele specifice, există momente în care includerea hobby-urilor tale nu are nicio influență asupra CV-ului. De exemplu, pentru candidații de mai jos nu există motive să le includă în CV-urile lor.
- Candidații cu mulți ani de experiență profesională în câmpul muncii
Haide să analizăm un exemplu în care ai 5-10 ani de experiență în gestionarea proiectelor IT. Dacă trebuie să candidezi pentru un job în același domeniu de activitate, de ce să incluzi hobby-uri și interese? Mai degrabă, te concentrezi pe detalierea în CV a experienței corespunzătoare și pe realizări și reușite. Cu siguranță că anii de experiență te vor face remarcat/ă din mulțime.
- Când candidații au interese banale
Orice alegi să adaugi în CV-ul tău trebuie să-i confere valoare. Nu este nimic în neregulă cu hiking-ul, vizionarea de filme sau socializarea, însă adăugarea lor în CV nu are nicio greutate. De asemenea, există o părere că majoritatea intervievaților vor avea aceleași interese. Cu alte cuvinte, nu-i așa că nu ai auzit de angajatori care să aibă nevoie de persoane interesate de urmărirea filmelor?
Când trebuie să adaugi hobby-uri și interese în CV-ul tău
Acum că știi când nu trebuie să adaugi hobby-uri în CV, iată și alte cazuri când reprezintă un avantaj suplimentar tocmai contrariul. Aruncă o privire pe exemplele de mai jos.
- Candidații lipsiți de experiență
Persoanele care au experiență puțină sau deloc în domeniul de activitate la care aplică au dificultăți în menționarea abilităților și priceperilor. Dacă trebuie să realizezi un CV ca student aflat în căutarea unui stagiu de pregătire, va trebui să te descurci cu puțină experiență de muncă. În asemenea cazuri, adăugarea detaliilor la hobby-uri și interese le poate aduce beneficii. De exemplu, participarea la clubul de jocuri, munca în comunitate și asociațiile precum Crucea Roșie poate deschide oportunități pentru demonstrarea abilităților precum conducerea și munca în echipă.
- Aplicarea la o funcție de manager fără experiență profesională de conducere
De obicei, angajatorii solicită experiență de conducere pentru pozițiile manageriale. Totuși, managerul trebuie să înceapă și el de undeva. Prin urmare, dacă nu ai experiență de conducere într-un domeniu profesional, îți poți demonstra abilitățile de conducere dobândite într-un fel diferit. Gândește-te la abilitățile de conducere pe care le-ai dobândit din postura de căpitan de echipă, director sau președinte al unei organizații.
- Persoanele cu hobby-uri care au legătură cu jobul la care candidează
Dacă ai hobby-uri care au legătură directă cu domeniul de activitate la care candidezi, atunci adăugarea lor la CV va reprezenta un avantaj suplimentar. De obicei, asemenea hobby-uri atrag atenția angajatorului și mai mult ca sigur îți vor asigura obținerea un job. De exemplu, declararea faptului că dezvoltarea web reprezintă unul dintre hobby-urile tale și se întâmplă să ai un site personal reprezintă o modalitate grozavă de a-ți evidenția abilitățile, precum și pasiunea pentru domeniul de activitate.
- Persoanele care fac o schimbare în carieră
Pentru persoanele care realizează o schimbare în carieră, aplicarea la un job poate fi dificilă. În majoritatea cazurilor, nu vei avea experiență de muncă directă pentru pozițiile la care candidezi, prin urmare este dificil să obții un job. Totuși, dacă ai interese personale în noul domeniu de activitate, menționarea lor merită, deoarece îți dovedește abilitățile și motivarea. De exemplu, un avocat care dorește să se apuce să scrie despre călătorii poate avea probleme în obținerea unui interviu, dacă include doar experiența în Drept în CV. Cu toate acestea, dacă a adăugat mai multe informații despre pasiunea lui pentru scris și călătorii, CV-ul este mai relevant pentru aplicările la job, prin urmare și răspunsurile de la angajatori.
Beneficiile includerii intereselor și hobby-urilor tale
Angajatorii recrutează persoane pentru a lucra pentru ei; cu alte cuvinte, investesc în oameni. În acest caz, se află mereu în căutarea indiciilor în scrisorile de intenție ale candidaților, pentru a afla mai multe despre interesele, abilitățile și competențele lor. Cele trei aspecte îi vor ajuta să se hotărască dacă ești potrivit/ă sau nu pentru job. Câteva dintre beneficiile includerii hobby-urilor tale în CV sunt următoarele:
- Ajută angajatorii să obțină informații detaliate despre tine.
- Unele hobby-uri ajută angajatorul să înțeleagă ce fel de persoană ești în afara serviciului.
- Poate reprezenta un subiect ușor și accesibil pentru discuții mărunte în timpul interviului pentru job, înaintea „trecerii la treburi serioase”.
- Hobby-urile care includ activități extracurriculare precum sportul indică faptul că ești sănătos/ă și pregătit/ă fizic.
- Implicarea în activități caritabile și comunitare indică abilități excelente de interactivitate.
Hobby-urile pe care te hotărăști să le incluzi in CV dezvăluie o mulțime de informații despre tine. Asigură-te că acestea sunt importante pentru domeniul de activitate la care aplici. Documentele doveditoare vor reprezenta un avantaj suplimentar. Dacă dorești să înțelegi mai bine cum să adaugi interese în CV-ul tău, accesează exemplele diferite de CV-uri pe care le poți descărca în mod gratuit.
Unde trebuie să menționez interesele și hobby-urile?
Secțiunea de hobby-uri este opțională. Așezarea acesteia în partea superioară a CV-ului tău poate crea impresia greșită că nu știi să prioritizezi subiectele. În același timp, hobby-urile au un impact mai puternic decât experiența de muncă și calificările în decizia angajatorului de a-ți oferi locul de muncă. Această secțiune trebuie să fie scurtă și să ocupe puțin spațiu. Totuși, există cazuri rare în care hobby-urile sunt mai importante decât experiența de muncă. De exemplu, dacă tocmai ai absolvit facultatea și candidezi pentru o poziție de antrenor/e de fotbal la școala gimnazială, este bine să menționezi o ligă pe care ai câștigat-o recent sau în care ai fost implicat/ă.