Hobby-urile trebuie incluse în CV?
Secțiunea de hobby-uri și interese din curriculumul vitae poate reprezenta o parte importantă din CV-ul tău în anumite situații. În timp ce mulți candidați o includ în CV-ul lor, există o concepție greșită despre ce trebuie sau nu să includă. Hobby-urile și interesele tale trebuie incluse doar în măsura în care sunt importante. De exemplu, acestea te pot ajuta să demonstrezi anumite abilități și competențe sau implică activități sociale sau comunitare.
Astfel, recrutorul poate obține indicii despre persoana care ești în viața reală, precum și despre interesele tale. Se recomandă includerea lor deoarece reprezintă o modalitate grozavă de a ieși în evidență. Acestea arată angajatorului o mică parte din personalitatea ta, așadar oferindu-ți o șansă mai mare de obținere a unui interviu de angajare.
Ce sunt hobby-urile și interesele din CV?
Hobby-urile sunt definite ca activități pe care le desfășori în timpul liber. Acestea au loc în afara orelor de lucru și durează aproximativ trei până la patru săptămâni pentru a dezvolta un hobby. Pe de altă parte, interesele sunt sentimente și dorințe intenționate îndreptate către subiecte specifice. De exemplu, dacă ești interesat de muzică, s-ar putea să începi să o studiezi, să înveți un instrument nou sau poate să înființezi o trupă muzicală.
Care este diferența dintre hobby-uri și interese într-un CV?
Deși ambii termeni sunt interconectați, în realitate sunt două lucruri diferite. Interesele nu generează același nivel de dedicare ca și hobby-urile. Dacă o persoană are un interes în ceva, nu implică în mod necesar transformarea acestuia într-un hobby. Cu alte cuvinte, spre deosebire de hobby-uri, interesul nu necesită acțiune. În schimb, îți aloci timp pentru a-l urmări. De exemplu, dacă vrei să devii arhitect, s-ar putea să fii interesat de fotografie, arte, modelaj, sau alte domenii. Prin urmare, hobby-urile tale ar fi să faci fotografii pe stradă, să desenezi, și să folosești software pentru a crea design-uri. Dacă aspiri să progresezi mai departe în carieră, transformă-ți interesele în hobby-uri!
Ce hobby-uri și interese sa trec în CV?
Hobby-urile și interesele tale nu sunt la fel de importante ca abilitățile, experiența de lucru, educația sau alte părți ale CV-ului. Cu toate acestea, regula generală atunci când adaugi hobby-uri sau interese într-un CV este să incluzi abilități relevante pentru obiectivele tale de angajare. Amintește-ți că poți dobândi abilități din munca sau formarea ta, precum și din hobby-uri și interese. Prin urmare, dacă vrei să te remarci printre ceilalți candidați, încearcă să le integrezi pentru a evidenția unele dintre punctele tale forte.
Unde să menționezi hobby-urile și interesele într-un CV?
Experții de la CVMaker recomandă includerea acestei secțiuni sub experiența suplimentară. Ia în considerare redenumirea acestei secțiuni și evită să o plasezi chiar la începutul CV-ului, ci mai degrabă la sfârșit. A face acest lucru va permite informațiilor să nu fie complet neglijate în CV șii te va ajuta să dezvolți mai multe detalii într-un interviu.
Ce hobby-uri să trec în CV?
Câteva exemple de hobby-uri pentru CV:
- Să cânti la un instrument muzical
- Gătitul
- Pictura
- Design grafic
- Lucrul cu lemnul
- Activități de voluntariat în comunitate
Câteva exemple de interese pentru CV:
- Arte frumoase
- Călătorii
- Teatru
- Producție muzicală
Hobby-uri de evitat în CV-ul tău
Înainte de a enumera un hobby sau un interes, ia în considerare cu atenție impactul pe care dorești să-l ai asupra angajatorului. Atunci când te întrebi dacă ar trebui să le incluzi în CV-ul tău, gândește-te dacă angajatorul va considera hobby-urile și interesele potrivite pentru locul de muncă la care aplici. Dacă manager-ul de recrutare nu vede relevanța lor, este mai bine să le excluzi. Ai în vedere că hobby-urile și modalitățile de petrecere a timpului liber nu sunt același lucru. Vezi exemplele de mai jos pentru mai multe informații.
Hobby-uri de evitat în CV:
- Hobby-uri sau interese generice: vizionarea unui serial TV, socializarea cu prietenii, utilizarea rețelelor sociale.
- Hobby-uri extreme care pot fi percepute ca fiind brutale sau periculoase.
- O glumă despre un hobby sau interes care poate părea neprofesionistă în ochii unui recrutor sau manager de angajare.
- Hobby-uri sau interese care dezvăluie informații personale pe care nu dorești să le împărtășești cu angajatorii, cum ar fi afilieri politice sau religioase.
Exemple de hobby-uri și interese specifice unui loc de muncă într-un CV
Mai jos poți găsi trei exemple de locuri de muncă și hobby-uri și interese relevante pentru fiecare poziție.
Hobby-uri și interese relevante pentru un arhitect în CV:
- Schițarea și desenul
- Călătoriile și explorarea
- Modelarea grafică
Hobby-uri și interese relevante pentru un autor de călătorii în CV:
- Blog personal
- Fotografie
- Învățarea limbilor străine
Hobby-uri și interese relevante pentru un organizator de evenimente în CV:
- Organizarea de evenimente de strângere de fonduri
- Coordonarea expozițiilor comerciale
- Dezvoltarea scrisorilor de invitație
Care sunt beneficiile adăugării hobby-urilor și intereselor într-un CV?
Includerea hobby-urilor și intereselor poate întări un CV al unei persoane cu puțină sau experiență de lucru sau chiar deloc. În primul rând, arată interesuri care depășesc experiența de lucru și educația. Adăugarea hobby-urilor și intereselor contribuie la crearea unei conexiuni personale mai puternice cu angajatorul. Cu alte cuvinte, oferă o notă personală aplicației tale, pe care unii angajatori o apreciază. În cele din urmă, arată personalitatea ta în afara orelor de lucru.
Beneficii suplimentare ale adăugării hobby-urilor și intereselor:
- Afișează dorința ta de a învăța abilități noi.
- Demonstrează capacitatea ta de a te adapta în timp ce te străduiești să obții cele mai bune rezultate.
- Arată abilitățile tale de rezolvare a problemelor, analitice sau creative.
- Demonstrează că ești gata să te dedici obiectivelor tale sau să te menții pe o rutină.
- Te face să ieși în evidență față de ceilalți candidați, prin faptul că CV-ul tău devine mai personal.
Care sunt unele dintre cele mai comune greșeli de evitat atunci când adaugi hobby-uri și interese într-un CV?
Includerea hobby-urilor și intereselor într-un CV poate avea un efect negativ asupra candidaturii tale. Iată câteva motive cu privire la motivele pentru care ar trebui să excluzi anumite hobby-uri sau interese:
- Acestea sunt adesea irelevante pentru poziția pentru care aplici.
- Acestea pot ocupa spațiu valoros pe CV-ul tău care ar fi putut fi folosit pentru informații relevante, cum ar fi educația și experiența de lucru.
- Pot părea neprofesionale pentru recrutori sau manageri de angajare.
- Pot fi folosite împotriva ta, deoarece unui angajator s-ar putea să nu-i placă hobby-urile sau interesele tale.
Concluzii
În concluzie, sfatul general al experților CVMaker este să excluzi hobby-urile și interesele dintr-un CV, cu excepția cazului în care nu sunt direct legate de activitatea la locul de muncă ori nu contribuie la dezvoltarea ta personală. Dacă ar trebui sau nu să incluzi hobby-uri în CV-ul tău depinde de nivelul tău de experiență, de poziția pentru care aplici, și de industrie. În cazuri rare, această secțiune opțională a CV-ului poate avea un impact profund asupra CV-ului tău. Te poate face să ieși în evidență față de ceilalți candidați și să devină o mare adiție pentru obiectivele tale de carieră. Nu subestima importanța redactării strategice a CV-ului. Amintește-ți că CV-ul tău trebuie să fie adaptat obiectivelor tale de carieră.
Urmează sfaturile și trucurile noastre și vei fi cu un pas mai aproape de obținerea job-ului visurilor tale. Ia în considerare să scrii această secțiune la final, după ce ai terminat cu secțiunile obligatorii ale CV-ului, cum ar fi experiența de lucru sau abilitățile. Echipa CVMaker îți urează mult succes în cariera ta și în viitoarele aplicații!